Hjem Nyheter
Noen tips for de som skal på årsmøte og delta på grottekonsert PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
tirsdag 25. februar 2014 20:53

Vi gleder oss allerede til årsmøtet i Troms historielag og alle medlemslag som i år samles i Målselv :-). En av opplevelsene under årsmøtehelga er en grottekonsert. Det er en unik opplevelse og du kan nyte musikk under spesielle akustiske forhold. Viktig å merke seg er at temperaturen i grotta ligger så vidt på plussiden så det er viktig å være godt kledd for å ha en trivelig time der inne. Det er ikke strøm i grotta så det er ganske mørkt. En minilommelykt i lomma er fint å ha for å finne plassen sin.

Grotta er laget under krigen og det var tyskerne som bruke fangene fra fangeleiren på Rundhaug til alt arbeidet med den. Mer om den historien får dere vite på tur til grotta som ligger i gangavstand fra Rundhaug Gjestegård der årsmøtet holdes.

Grotte1

Sist oppdatert tirsdag 25. februar 2014 23:52
 
De 10 mest nedlastede filer fra siden vår PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
torsdag 20. februar 2014 21:48

Stat

Sist oppdatert tirsdag 04. mars 2014 17:23
 
En liten korreksjon etter vår krigshistoriske aften PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
torsdag 20. februar 2014 13:22

Fra Gudmund Fossland har vi fått en presissering vedrørende kommunehus på Moen og brann. Det første kommunehuset i Målselv var et lite hvitt bygg ved siden av den gamle Moen skole. Dette bygget var det som brant ned og det var her det stod noen bokesker på loftet som vi tror inneholdt restopplaget av den første bygdeboka. Så bygde tyskerne det store røde bygget på andre siden av veien. Etter krigen ble dette overtatt til kommunehus. Der var det også bibliotek og det foregikk undervisning der. Dette bygget ble revet da dagens kommunehus stod ferdig. Det var også et ungdomshus lengre opp på Moen. Dette brant også ned og det kan også ha inneholdt lager for restopplag av bygdebøker. Vi takker for all oppklarende informasjon.

Sist oppdatert torsdag 20. februar 2014 13:22
 
Årsmøte i Troms Historielag. I år er det Målselv Historielag som er vertsskap PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
tirsdag 18. februar 2014 23:25

TromsHistorielag100x77RomssÅrsmøtet i Troms Historielag vil i år foregå i Målselv. Det er en glede for Målselv Historielag å være vertsskap for møtet. Dato er 14. og 15. mars og møtet vil foregå på ærverdige Rundhaug Gjestegård. For mer informasjon, priser og påmelding gå til hjemmesiden til Troms Historielag ved å klikke her.

Hvert lag kan sende et begrenset antall delegater, men alle lagsmedlemmer kan melde seg på og delta som observatører og dermed delta på alle aktiviteter!

Sist oppdatert tirsdag 25. februar 2014 23:55
 
Nasjonal samling sitt Håløygstemne i Målselv 1943 PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
mandag 17. februar 2014 19:01

Som en liten service for våre medlemmer og andre interesserte legger vi her ut en liten video og 23 bilder som ble vist på vår krigshistoriske aften i Istindportalen. Det er en video av Vidkun Quisling som besøker Håløygstemne i Målselv i 1943 og 23 bilder fra samme besøk. Du ser videoen og det første bildet her. Trykk på "Les mer..." under bildet for å få se de 22 neste bildene.

 

 

01-Ankomst Hoff, Jahr, Leif Chøsen (SS) Håløyg stemne

Vidkun Quisling ankommer Håløygstemne i målselv sommeren 1943. I hans følge er også Fylkesfører Hoff og Leif Chøsen fra SS. Quisling hadde da krigen startet sterke intensjoner på å bli den sterke mann i Norge som berget og ledet landet gjennom krigen. Men det var en mann som gjennom hele krigen hadde den hele og fulle makt i Norge og det var Rikskommisær Josef Terboven. Han og Quisling kunne egentlig ikke utstå synet av hverandre og Terboven skal ved en anledning ha kalt Quisling for "dum i potens".

Sist oppdatert mandag 17. februar 2014 23:50
 
Vi har endelig fått egen logo på plass PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
mandag 17. februar 2014 17:37

OIL-Logo-Farge-300Målselv Historielag har endelig fått på plass sin egen logo. Logoen ble på 30-tallet tegnet av Halfdan Arneberg (1879-1961) som et forslag til logo for Målselv kommune. Den ble aldri tatt i bruk, men Vidkunn Haugli visste om logoen og foreslo den som en kandidat til logo for historielaget. Vi utlyste for et par år siden en konkurranse der vi oppfordret til å foreslå logo for laget og etter en lengre prosess internt ble det bestemt å gå videre basert på denne logoen. Historielaget kontaktet Marte Nergaard Sollied for å få designhjelp med å tilpasse logoen til vår bruk, uten at den skulle miste sitt opprinnelige uttrykk. Resultatet er nå tatt i bruk som historielagets offisielle logo.

Halvdan Arneberg var tegner, maler og interiørarkitekt. Han var overlærer ved Statens håndverks- og kunstindustrisklole og han ga ut en rekke plansjeverk over norsk folkekunst og prydkunst. På en av disse plansjene har han faktisk mønsteret på den oppdalslua som danner grunnlag for mønsteret i målselvbunaden. Arneberg var også med da målselvbunaden ble komponert, i godt samarbeid med Ivar Alapnes. Han samarbeidet også med Hulda Garborg om andre bunader.

Logoen vår inneholder mange symboler som nok var tiltenkt Målselv kommune, men som også kan passe for Målselv Historielag. Vi kan jo nevne noen her:

  • Logoen er rund, en sirkel. Altså noe uten ende på samme måten som historien er endeløs.
  • Sirkelen gjentar seg selv uendelig, det sies jo også at historien gjentar seg. Det faller ikke alltid like heldig ut, men om man kjenner sin historie kan man jo påvirke historiens gang.
  • Logoen er gullkantet, i en gullkantet kommune :-)
  • I det blå båndet finner vi teksten "Målselv Historielag" og "Anno 1986" som er året laget ble stiftet. Der er også symboler for vann og fisk, noe som passer bra for et historielag i en kommune som grenser til sjø og har en av norges beste lakseelver.
  • Inne i det røde feltet finner vi et tre og et par økser. For rydningsfolkene som kom til Målselvdalen var skogen en viktig ressurs. For et historielag kan treet også representere et slektstre og det er jo viktig å kjenne sine røtter.
  • De seks stjernene er et lite mysterium, men de kan jo henspeile til noe som er bra eller til den sterke forsvarstilknytning som finnes i vår kommune.
Sist oppdatert mandag 17. februar 2014 18:17
 
Kontingentbetaling 2014 PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
søndag 16. februar 2014 15:58

Da er det den tiden på året igjen at kontingenten skal betales:

- Kontingent 2014: kr 200,-

- Kontonummer: 4776 16 51788

- Merk overføringen med: Navn + Kont 2014.

Betalingsfrist 2. mars 2014

 

De av våre medlemmer som har vært så flinke at de har sendt oss e-post adresse som fungerer har mottatt informasjon om kontingent på e-post. Det er en del personer som har betalt i 2013 og kun har oppgitt navn, ingen adresse, telefon eller e-post. Vi har da ingen måte vi kan nå dere på så her må dere være så snille å sende oss manglende informasjon dersom dere vet dere har betalt i 2013, men ikke har mottatt e-post med informasjon om kontingentbetaling 2014.

Sist oppdatert tirsdag 04. mars 2014 17:24
 
Temakveld om krigen avviklet, vel 180 tilhørere PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
onsdag 12. februar 2014 23:24

Historielaget må si seg godt fornøyd, og vel så det, med at vel 180 tilhørere tok turen til Istindportalen og storsalen for å delta på vår Krigshistoriske aften. Temakvelden var et samarbeid mellom Målselv Historielag og Målselv bibliotek. Det ble vist film og hundrevis av bilder fra krigens Målselv. De fleste bildene tatt av tyskerne selv. Noen bilder fra kvelden følger.

 

IMG 0032

IMG 0041

IMG 0043

IMG 0046

IMG 0050

Sist oppdatert tirsdag 04. mars 2014 17:24
 
Temakveld: Krigshistorisk landskap 1940-1995 PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
lørdag 01. februar 2014 17:21

TEMAKVELD, Målselv Historielag i samarbeid med Målselv Bibliotek:

Tittel: Krigshistorisk landskap 1940-1995

Sted: Istindportalen, Storsalen

Tid: Onsdag 12.2.2014, klokka 19:00

Arrangører: Målselv Historielag og Målselv Bibliotek

Program:

  • Morten Kasbergsen forteller og viser bilder fra sin samling av krigsbilder fra krigens Bardufoss, ca 45 minutter
  • Rønning Tollefsen viser kortversjonen av filmen om Magne Solheim samt noen interessante tyske malerier, ca 45 minutter
  • Odd-Inge Larsen viser noen bilder fra «Filmstelle Moen». Dette er bilder fra Per Einar Lindquister sin samling av bilder etterlatt på Moen da krigen var slutt, ca 30 minutter

Det blir salg av kaffe, kaker, Målselvkalenderen (kr 100) og den fullstendige filmen om Magne Solheim (kr 150). Ta med kontanter!

Gratis inngang, velkommen!

 

Tysk-luftvern-Bardufoss 600

Tyske luftvernartillerister foran en 88 mm luftvernkanon på Bardufoss. Morten Kasbergsen vil vise et 60-talls bilder tatt på Bardufoss i perioden 1935-1945. Bildene vil hovedsakelig omhandle det britiske flyvåpenets bruk av flybasen i mai og juni 1940 og den tyske okkupasjonen 1940-1945. Blant bildene er det tre sovjetiske flyfotos av Bardufoss og et sovjetisk etterretningskart over flybasen samt et tidligere upublisert bilde av Quisling på Bardufoss sommeren 1943.

 

Bardufoss-flyplass-1942 600

 Høsten 1942 besøkte Hitlers favorittmaler Nordfronten og malte hundre landskapsbilder fra steder der tyskerne hadde militær aktivitet. Tilbake i Tyskland ble det laget prospektkort av maleriene som ble ødelagt under bombingen av Berlin. I forbindelse med arbeidet med en bok om maleren Ernst Vollbehr, har det lyktes å finne 48 av postkortene. Rønning Tollefsen vil vise noen av bildene og fortelle litt om dem.

  

CollageTyskere 600

Tyskere i Målselv. Fotografen Max Thaler i midten. Han bodde i en brakke ved det gamle kommunehuset på Moen. Foto utlånt av Per Einar Lindquister.

 

Brakke 600

Brakkeliv på Moen. Foto utlånt av Per Einar Lindquister

 

Skimarsj

Skitrening 1943. Foto utlånt av Per Einar Lindquister.

 

Mathenting

Det gamle kommunehuset på Moen var en tysk brakke. Her er det tyske soldater som har hentet mat i containere på kjøkkenet i en av brakkene. I bakgrunnen ser vi Skogforvalningen og Moalia. Foto utlånt av Per Einar Lindquister.

 

Sist oppdatert tirsdag 04. mars 2014 17:24
 
Velkommen til Årsmøte 2014 PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
lørdag 01. februar 2014 17:18

ÅRSMØTE:

Målselv historielag ønsker sine medlemmer og andre interesserte velkommen til årsmøte.

Sted: Istindportalen, Storsalen

Tid: Onsdag 12.2.2014, klokka 17:00-18:30

Frist innsending forslag: Fredag 7.2.2014

Saksliste:

1.Valg av møteleder, referent og to til å underskrive protokoll

2.Årsmelding

3.Revidert regnskap

4.Vedtektsendring
- Styret foreslår at valgnemnda, 3 medlemmer, rulleres hvert år. Den på topp er på valg.

5.Innkomne forslag

6.Presentasjon - logo v/Odd-Inge Larsen

7.Årsplan v/Oddlaug Lakseide

8.Valg av delegater til årsmøte i Troms Historielag 14. – 15. mars

9.Valg i henhold til § 5

10.Eventuelt

Sist oppdatert mandag 17. februar 2014 00:54
 
Magasinet Nord-Norge, nr 165, september 1957 PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
søndag 12. januar 2014 14:41
NordNorgeForside

Her har vi skannet inn forsiden til Magasinet Nord-Norge, nummer 165 fra september 1957. Dette bladet var utgitt av Nordlandslaget av Amerika og Kanada.

Nordmenn som utvandret til USA hadde ofte en sterkt tilknytning til hjemlandet. De feiret nasjonaldagen, samlet seg til stevner, holdt mattradisjoner i hevd og utga altså slike skrifter som dette. Litt artig at bladet er skrevet på norsk.

Vi har skannet inn dette nummeret som en pdf fil for de som vil lese hele. Du finner lenken under.

Dette laget eksisterer fortsatt. Det ble opprettet i 1909 og har i dag flyttet over på web. Du finner dem her. På Facebook er de også, her.

 

 Last ned hele bladet, 18 MB PDF fil:

 

 

Sist oppdatert søndag 12. januar 2014 15:06
 
Noen videoer fra utdelingen av Kongens Fortjenstmedalje til Vidkunn PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
torsdag 09. januar 2014 00:12

For spesielt interesserte legger vi ut noen videoer fra kvelden. For best kvalitet anbefales at man starter videoen og så nede i høyre hjørne trykker på hjulet og velger best mulig videokvalitet samt kjører videoen i fullskjerm.

 

Første video er Fylkesmann Svein Ludvigsen sin tale til Vidkunn Haugli ved utdelingen av Kongens Fortjenstmedalje til Vidkunn. Etterfulgt av medaljeutdeling ved Fylkesmannen og Ordfører Helene Rognli. Denne videoen varer ca 15 minutter. 

 

  

Andre video er Roar Sollied med sin prolog til Vidkunn. Denne videoen varer ca 6 minutter.

 

Tredje video er Ragnhild Furebotten som spiller en svensk melodi. Hun spilte først "Mas-Mærta" av Hans Lisper, dernest denne som er lagt ut her (med feil tittel), komponert av Roger Tallroth og til slutt sin egen "Endelig vals".

 

Sist oppdatert lørdag 11. januar 2014 23:10
 
"Fester og gjester" PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
mandag 06. januar 2014 16:51

En siste runde med bilder fra kvelden da Vidkunn Haugli mottok Kongens fortjenstmedalje. Nesten historielagets svar på "Fester og Gjester" kan man si. Kanskje kommer det en liten videosnutt også men det var såpass mørkt i lokalet at det foreløpig er uklart om dette ble noe av.

IMG 0065Vidkunn Haugli i midten

Sist oppdatert mandag 06. januar 2014 17:45
 
Mer fra Vidkunns festdag PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
mandag 06. januar 2014 00:57

Det jobbet mange mennesker i kulissene både før, under og etter festen. Alle som en stilte de med glede opp for å hjelpe til når de hørte hva det gjaldt. Rammen rundt festen var den beste i den trivelige peisestua på Høgtun Videregående Skole. Bygdas næringsliv stilte også opp med en hjelpende hånd da de hørte hva det gjaldt. Takk til følgende hjelpere og sponsorer: Målselv kommune med økonomi og råd, Roar Sollied med prolog for dagen, Nortura med kjøttdeig og tarmer, Olav Grundnes med potet, Spar Heggmo med kaffe, Coop Nord med bordkort og kål, Forsvaret med duker, Fagerlidal gartneri med blomster, Libris Bardufoss med signeringspenn og ikke minst medlemmer og sympatisører av Målselv Historielag med kjøkkenhjelp og kaker.

 

IMG 0020

Peisestua på Høgtun 

Sist oppdatert mandag 06. januar 2014 02:17
 
Målselv Historielag gratulerer Vidkunn Haugli med Kongens Fortjenstmedalje PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
lørdag 04. januar 2014 11:29

Fylkesmann Svein Ludvigsen - Vidkunn Haugli - Ordfører Helene Rognli

Fylkesmann Svein Ludvigsen, Vidkunn Haugli og ordfører i Målselv Helene Rognli

Fredag kveld ble Vidkunn Haugli tildelt Kongens Fortjenstmedalje. Det var Fylkesmann Svein Ludvigsen og Ordfører i Målselv Helene Rognli som stod for overrekkelsen. Målselv Historielag stod for kveldens festmiddag der et femtitalls innbudte gjester hadde det hyggelig i lag med æresgjesten selv. Vidkunn var i sin tid med å starte Målselv Historielag. Vidkunn selv ble i flere festtaler beskrevet som et overskuddsmenneske som aldri sier nei når noen trenger å øse av hans kunnskaper. Vidkunn har vært skolemann, ordfører, lokalhistoriker og primus motor i mangt og mye som har rørt seg i bygda i en mannsalder. Han har forfattet flere bind av Målselv Bygdehistorie og øser stadig av sine historiekunnskaper til glede for alle som er interessert i bygdas historie. For tiden leder han arbeidet med neste Landsskytterstevne i Øverbygd og er som vanlig glødende opptatt av politikken i sitt parti, Venstre. Og hvem vet, kanskje kommer det snart nye lokalhistoriske epistler fra hans hånd. Vidkunn hadde selv ønsket seg felespill fra Ragnild Furebotten som underholdning, og hun stilte opp med flere nummer underveis i festen.

Sist oppdatert søndag 12. januar 2014 23:18
 
Godt Nytt År kjære historievenner! PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
tirsdag 31. desember 2013 15:00

GodtNyttÅr4

Sist oppdatert tirsdag 31. desember 2013 15:00
 
Da han Erik ble fri for røyk - et krigsminne PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
torsdag 26. desember 2013 12:54

Under krigen var det knapphet på de fleste varer. Derfor ble det innført rasjonering og man fikk utdelt rasjoneringskort slik at man kunne få ut en bestemt mengde av de forskjellige varer. Hensikten var nok å få til en rettferdig fordeling av det som var. I gitte tilfeller kunne man få ekstra kort, for eksempel om man drev med tungt kroppsarbeid. Ansvaret for disse kortene var det Målselv Forsyningsnemd som hadde og de holdt til nede på Målsnes. Sjefen for nemda var Leonard Rasmussen. Hva matvarer angikk var dette underlagt Næringsdepartementet, Avdeling for proviantering og rasjonering.

Han Erik Myre på Neby har som vi kan se pleid å få ekstra rasjon på tobakk. Men så var det plutselig stopp! Da har han i sin fortvilelse og sikkert et voldsomt røyksug skrevet en klage til nevnte forsyningsnemd - på vers. Her er hans brev:

Sist oppdatert torsdag 26. desember 2013 13:33
 
God Jul fra Historielaget! PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
tirsdag 24. desember 2013 12:06

JulekortHistorielaget600

Sist oppdatert søndag 05. januar 2014 18:28
 
Høgtuns fortid, nåtid og framtid - Rapport fra temakveld PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
fredag 29. november 2013 14:00

Målselv Historielag har i vel ett års tid jobbet med å skrive Høgtun videregående skole sin skolehistorie. Dette prosjektet har vært delvis finansiert av Troms Fylkeskommune. Tidligere rektor ved Høgtun, Elsa Nymo, har ledet prosjektet. Hun er også styremedlem i historielaget. Forfattere har vært skolemann og lokalhistoriker Vidkunn Haugli på den historiske biten og kunsthistoriker Audhild Olaisen som jobber ved Høgtun videregående skole har gjort en arkitekturhistorisk gjennomgang av bygningene som i dag utgjør skolestedet.

AudhildForeleser

På dette første temamøtet åpnet Elsa ved å fortelle litt om prosjektet og hva som skjer på Høgtun videregående skole nå. Hun tok også kortversjonen av Høgtun sin historie, bygd av tyskerne under 2. verdenskrig og etter krigen overtatt av Målselvbygda som skolested, nå eid av Troms Fylkeskommune. Deretter presenterte Audhild sitt arbeid og viste bilder fra dagens arkitektur på Høgtun. Hun satte også det hele inn i en arkitekturhistorisk sammenheng. Det planlegges forøvrig en temakveld til der fokuset vil være på den delen Vidkunn har skrevet og Høgtun videregående skole sin historie fra krigen og fremover.

HvaNaaOddlaug

Egentlig skulle Anders Hesjedal fra Troms fylke sitt krigsminneprosjekt komme og si litt om dette prosjektet. Høgtun med sin historie faller rett inn i denne konteksten. Han måtte pga. sykdom melde fravær. Oddlaug Lakseide fra historielaget trådte til som reserve og sa litt om krigsminneinnsamlingen som pågår.

EllenWitt TorHagbo

 

Etter dette var ordet fritt og Ellen Width og Tor Hågbo var blant de som hadde meninger om Høgtun og prosessen som nå pågår rundt det å avklare hva som skal skje med Høgtun som skolested og bygningene der. Det er mange tanker og ideer, men mye er uavklart foreløpig pga. den økonomiske situasjonen som i dag er i Troms Fylkeskommune som eier skolen. Dersom Høgtun videregående skole blir flyttet til Rustahøgda som det var planlagt må man finne en fornuftig etterbruk. Bygda lever foreløpig i spenning og uvisshet når det gjelder dette.

Sist oppdatert lørdag 04. januar 2014 11:30
 
Målselvkalenderen 2014 nå i salg PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
torsdag 28. november 2013 13:13

 Kalenderforside

Årets utgave av Målselvkalenderen er nå i salg! Mye morsomt lesestoff og mange fine bilder fra hele bygda, fra Målsnes via Rossvoll og Takelvdalen via Moen og opp mot Dividalen. En svipp innom Heggelia og Alapmoen har vi også vært + mye mer. Stor takk til alle bedrifter som har forhåndskjøpt kalenderen og i år spesielt til Målselv Maskin som er hovedsponsor og derfor har fått forsiden. Mye å lese og mye å se på! Pris kroner 100,-. Vi ønsker også å rette en stor takk til de to bedriftene Gullsmed Barnung og Gullgruva som hjelper oss å selge kalenderen og vi håper du som er innom for å kjøpe tar en titt på hva de ellers har å selge nå i disse julegavetider.

 

KJØP KALENDEREN NÅ PÅ DISSE STEDENE:

- Gullsmed Barnung på Andselv

- Gullgruva på Olsborg

- I boden vår på Rundhaugmartna'n lørdag 30. november

- På kveldens åpne møte i auditoriet på Høgtun klokka 18 i dag torsdag 28. november

Sist oppdatert torsdag 28. november 2013 13:19
 
Temakveld - Høgtuns fortid, nåtid og framtid PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
torsdag 21. november 2013 20:11

TemakveldHogtunFortidNatidF

Sist oppdatert fredag 29. november 2013 14:00
 
«StartForrige12345678910NesteSiste»

Side 3 av 10
Kopirett © 2015 Målselv Historielag. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.