Hjem Nyheter
Noen videoer fra utdelingen av Kongens Fortjenstmedalje til Vidkunn PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
torsdag 09. januar 2014 00:12

For spesielt interesserte legger vi ut noen videoer fra kvelden. For best kvalitet anbefales at man starter videoen og så nede i høyre hjørne trykker på hjulet og velger best mulig videokvalitet samt kjører videoen i fullskjerm.

 

Første video er Fylkesmann Svein Ludvigsen sin tale til Vidkunn Haugli ved utdelingen av Kongens Fortjenstmedalje til Vidkunn. Etterfulgt av medaljeutdeling ved Fylkesmannen og Ordfører Helene Rognli. Denne videoen varer ca 15 minutter. 

 

  

Andre video er Roar Sollied med sin prolog til Vidkunn. Denne videoen varer ca 6 minutter.

 

Tredje video er Ragnhild Furebotten som spiller en svensk melodi. Hun spilte først "Mas-Mærta" av Hans Lisper, dernest denne som er lagt ut her (med feil tittel), komponert av Roger Tallroth og til slutt sin egen "Endelig vals".

 

Sist oppdatert lørdag 11. januar 2014 23:10
 
"Fester og gjester" PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
mandag 06. januar 2014 16:51

En siste runde med bilder fra kvelden da Vidkunn Haugli mottok Kongens fortjenstmedalje. Nesten historielagets svar på "Fester og Gjester" kan man si. Kanskje kommer det en liten videosnutt også men det var såpass mørkt i lokalet at det foreløpig er uklart om dette ble noe av.

IMG 0065Vidkunn Haugli i midten

Sist oppdatert mandag 06. januar 2014 17:45
 
Mer fra Vidkunns festdag PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
mandag 06. januar 2014 00:57

Det jobbet mange mennesker i kulissene både før, under og etter festen. Alle som en stilte de med glede opp for å hjelpe til når de hørte hva det gjaldt. Rammen rundt festen var den beste i den trivelige peisestua på Høgtun Videregående Skole. Bygdas næringsliv stilte også opp med en hjelpende hånd da de hørte hva det gjaldt. Takk til følgende hjelpere og sponsorer: Målselv kommune med økonomi og råd, Roar Sollied med prolog for dagen, Nortura med kjøttdeig og tarmer, Olav Grundnes med potet, Spar Heggmo med kaffe, Coop Nord med bordkort og kål, Forsvaret med duker, Fagerlidal gartneri med blomster, Libris Bardufoss med signeringspenn og ikke minst medlemmer og sympatisører av Målselv Historielag med kjøkkenhjelp og kaker.

 

IMG 0020

Peisestua på Høgtun 

Sist oppdatert mandag 06. januar 2014 02:17
 
Målselv Historielag gratulerer Vidkunn Haugli med Kongens Fortjenstmedalje PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
lørdag 04. januar 2014 11:29

Fylkesmann Svein Ludvigsen - Vidkunn Haugli - Ordfører Helene Rognli

Fylkesmann Svein Ludvigsen, Vidkunn Haugli og ordfører i Målselv Helene Rognli

Fredag kveld ble Vidkunn Haugli tildelt Kongens Fortjenstmedalje. Det var Fylkesmann Svein Ludvigsen og Ordfører i Målselv Helene Rognli som stod for overrekkelsen. Målselv Historielag stod for kveldens festmiddag der et femtitalls innbudte gjester hadde det hyggelig i lag med æresgjesten selv. Vidkunn var i sin tid med å starte Målselv Historielag. Vidkunn selv ble i flere festtaler beskrevet som et overskuddsmenneske som aldri sier nei når noen trenger å øse av hans kunnskaper. Vidkunn har vært skolemann, ordfører, lokalhistoriker og primus motor i mangt og mye som har rørt seg i bygda i en mannsalder. Han har forfattet flere bind av Målselv Bygdehistorie og øser stadig av sine historiekunnskaper til glede for alle som er interessert i bygdas historie. For tiden leder han arbeidet med neste Landsskytterstevne i Øverbygd og er som vanlig glødende opptatt av politikken i sitt parti, Venstre. Og hvem vet, kanskje kommer det snart nye lokalhistoriske epistler fra hans hånd. Vidkunn hadde selv ønsket seg felespill fra Ragnild Furebotten som underholdning, og hun stilte opp med flere nummer underveis i festen.

Sist oppdatert søndag 12. januar 2014 23:18
 
Godt Nytt År kjære historievenner! PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
tirsdag 31. desember 2013 15:00

GodtNyttÅr4

Sist oppdatert tirsdag 31. desember 2013 15:00
 
Da han Erik ble fri for røyk - et krigsminne PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
torsdag 26. desember 2013 12:54

Under krigen var det knapphet på de fleste varer. Derfor ble det innført rasjonering og man fikk utdelt rasjoneringskort slik at man kunne få ut en bestemt mengde av de forskjellige varer. Hensikten var nok å få til en rettferdig fordeling av det som var. I gitte tilfeller kunne man få ekstra kort, for eksempel om man drev med tungt kroppsarbeid. Ansvaret for disse kortene var det Målselv Forsyningsnemd som hadde og de holdt til nede på Målsnes. Sjefen for nemda var Leonard Rasmussen. Hva matvarer angikk var dette underlagt Næringsdepartementet, Avdeling for proviantering og rasjonering.

Han Erik Myre på Neby har som vi kan se pleid å få ekstra rasjon på tobakk. Men så var det plutselig stopp! Da har han i sin fortvilelse og sikkert et voldsomt røyksug skrevet en klage til nevnte forsyningsnemd - på vers. Her er hans brev:

Sist oppdatert torsdag 26. desember 2013 13:33
 
God Jul fra Historielaget! PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
tirsdag 24. desember 2013 12:06

JulekortHistorielaget600

Sist oppdatert søndag 05. januar 2014 18:28
 
Høgtuns fortid, nåtid og framtid - Rapport fra temakveld PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
fredag 29. november 2013 14:00

Målselv Historielag har i vel ett års tid jobbet med å skrive Høgtun videregående skole sin skolehistorie. Dette prosjektet har vært delvis finansiert av Troms Fylkeskommune. Tidligere rektor ved Høgtun, Elsa Nymo, har ledet prosjektet. Hun er også styremedlem i historielaget. Forfattere har vært skolemann og lokalhistoriker Vidkunn Haugli på den historiske biten og kunsthistoriker Audhild Olaisen som jobber ved Høgtun videregående skole har gjort en arkitekturhistorisk gjennomgang av bygningene som i dag utgjør skolestedet.

AudhildForeleser

På dette første temamøtet åpnet Elsa ved å fortelle litt om prosjektet og hva som skjer på Høgtun videregående skole nå. Hun tok også kortversjonen av Høgtun sin historie, bygd av tyskerne under 2. verdenskrig og etter krigen overtatt av Målselvbygda som skolested, nå eid av Troms Fylkeskommune. Deretter presenterte Audhild sitt arbeid og viste bilder fra dagens arkitektur på Høgtun. Hun satte også det hele inn i en arkitekturhistorisk sammenheng. Det planlegges forøvrig en temakveld til der fokuset vil være på den delen Vidkunn har skrevet og Høgtun videregående skole sin historie fra krigen og fremover.

HvaNaaOddlaug

Egentlig skulle Anders Hesjedal fra Troms fylke sitt krigsminneprosjekt komme og si litt om dette prosjektet. Høgtun med sin historie faller rett inn i denne konteksten. Han måtte pga. sykdom melde fravær. Oddlaug Lakseide fra historielaget trådte til som reserve og sa litt om krigsminneinnsamlingen som pågår.

EllenWitt TorHagbo

 

Etter dette var ordet fritt og Ellen Width og Tor Hågbo var blant de som hadde meninger om Høgtun og prosessen som nå pågår rundt det å avklare hva som skal skje med Høgtun som skolested og bygningene der. Det er mange tanker og ideer, men mye er uavklart foreløpig pga. den økonomiske situasjonen som i dag er i Troms Fylkeskommune som eier skolen. Dersom Høgtun videregående skole blir flyttet til Rustahøgda som det var planlagt må man finne en fornuftig etterbruk. Bygda lever foreløpig i spenning og uvisshet når det gjelder dette.

Sist oppdatert lørdag 04. januar 2014 11:30
 
Målselvkalenderen 2014 nå i salg PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
torsdag 28. november 2013 13:13

 Kalenderforside

Årets utgave av Målselvkalenderen er nå i salg! Mye morsomt lesestoff og mange fine bilder fra hele bygda, fra Målsnes via Rossvoll og Takelvdalen via Moen og opp mot Dividalen. En svipp innom Heggelia og Alapmoen har vi også vært + mye mer. Stor takk til alle bedrifter som har forhåndskjøpt kalenderen og i år spesielt til Målselv Maskin som er hovedsponsor og derfor har fått forsiden. Mye å lese og mye å se på! Pris kroner 100,-. Vi ønsker også å rette en stor takk til de to bedriftene Gullsmed Barnung og Gullgruva som hjelper oss å selge kalenderen og vi håper du som er innom for å kjøpe tar en titt på hva de ellers har å selge nå i disse julegavetider.

 

KJØP KALENDEREN NÅ PÅ DISSE STEDENE:

- Gullsmed Barnung på Andselv

- Gullgruva på Olsborg

- I boden vår på Rundhaugmartna'n lørdag 30. november

- På kveldens åpne møte i auditoriet på Høgtun klokka 18 i dag torsdag 28. november

Sist oppdatert torsdag 28. november 2013 13:19
 
Temakveld - Høgtuns fortid, nåtid og framtid PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
torsdag 21. november 2013 20:11

TemakveldHogtunFortidNatidF

Sist oppdatert fredag 29. november 2013 14:00
 
Vi besøker en flik av det hemmelige Norge PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
onsdag 20. november 2013 00:00

Målselv Historielag fikk i høst anledning til å besøke det hittil hemmelige fjellanlegget på Bardufoss flystasjon. Dette kom i stand etter initiativ fra Stig Magne Hagen og var et samarbeid mellom historielaget og forsvaret. Det hele var annonsert som en åpen temakveld med vandring der prosjektet for registrering av krigsminnelandskap 1940-1995 var tema. Det møtte fram mange som hadde lyst til å ta en titt.

Samling

Noen av de fremmøtte før vi går inn i fjellanlegget. Vi ble godt passet på av vepnet vakt.

Vi ble skysset med inn på flystasjonen og slapp av utenfor en av inngangene til fjellanlegget. Når vi sier at anlegget var hemmelig er jo det ikke helt sant. Alle i bygda visste jo at det var der og alle som tok fly til og fra flyplassen kunne jo se det ved enden av stripa. Det var mer innholdet og bruken som var til en viss grad hemmelig. Men det er klart at med tusenvis av personer som opp gjennom årene hadde ferdes der inne var jo dette en kjent hemmelighet så å si. Men når nå forsvaret har nedlagt anlegget og det ble en mulighet for å ta en titt så var dette noe mange fant interessant.

Tunnelinnganger

Utenfor en av hangarinngangene.

Det heter seg at det var tyske styrker som begynte å bygge fjellanlegget under krigen. Men det var litt usikkert om dette medfører riktighet. Dagens anlegg er uansett mye mye større.

Inngangssperre

Inngangspart slik det var under den kalde krigen. 

Det var en lang dag for mange, som startet tidlig på dagen med en omvisning i buss rundt på hele flystasjonen og området rundt. Stig Magne Hagen var guide og det deltok også folk i fra fylkets prosjekt for registrering av krigsminner 1940-1995. Etter omvisningen i fjellanlegget var det orientering om registreringsprosjektet i Istindportalen ved fylket og det var også innlegg fra Sørreisa og Bardu om deres arbeid med registrering av krigsminner der.

Tunnel

Inne i fjellet var det meter på meter med ganger. Tykke kabelgater langs veggene.

Kabelgate

Dyktige guider som hadde jobbet mange år i fjellet.

Kart

Situasjonskart over området.

Analog

Analogt er best. Fungerer alltid :-)

Sjefen2

Sjefen for omvisningen, Stig Magne Hagen, orienterer. Troms Folkeblad noterer.

Opsrom2

Ops rom.

Apning

Hangarporten er åpnet.

Apning2

Tunge saker å åpne.

Grafitti1 195 Grafitti2 Grafitti2 200

   De som har jobbet her har satt sine spor på veggene. Forsvarsgrafitti.

Omvisning1

Pene, velholdte hangarer. Relativt nyoppusset. Nå skal det mures igjen.

Kaffe

Etter omvisningen var det kaffepause mens vi ventet på bussen tilbake.

 

 

 

 

Sist oppdatert lørdag 04. januar 2014 11:30
 
Stem på din halehelt fra Troms PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
lørdag 16. november 2013 15:39

Halehelt

Stem på din halehelt. Vi i Målselv Historielag hadde i høst fokus på Aase Nordmo Løvberg og nå kan du stemme på henne som halehelt hos Norwegian. Du finner avstemmingen inne på denne linken: http://halehelter.no/stem/troms.

Sist oppdatert fredag 29. november 2013 17:20
 
Bilnummer PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
fredag 11. oktober 2013 09:07

Vi har samlet data fra Bilboken for Norge for årene 1922, 1925, 1930 og 1947 i en PDF fil. Kjekk hjelp for å identifisere bil og eier på gamle bilder.

 

 
Vi har fått bildegruppe på Facebook PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
onsdag 09. oktober 2013 19:29

MalselvHistorielag2 web

 

Målselv Historielag vil muligens en gang i fremtiden opprette en Facbookside for historielaget der vi kan legge ut litt nytt fra Historielaget. Foreløpig har vi ikke ressurser til å lage og oppdatere en slik side og har heller prioritert nettsiden vår. Imidlertid har vi opprettet en gruppe på Facebook kalt "Målselv Historielag - Gamle bilder". Der kan både medlemmer og andre dele bilder og ellers hjelpe til med informasjon. Alle er velkomne til å bli medlem og vi har ingen krav til hverken aktivitet eller at man må legge ut bilder. Det er imidlertid hyggelig om man kan gjøre det. Bli gjerne med i gruppen og før eller siden dukker det sikkert opp noe DU også kan noe om :-). Du finner gruppa her:

https://www.facebook.com/groups/476568119107358/ dersom du er interessert.

Sist oppdatert onsdag 09. oktober 2013 19:38
 
Minnemarkering Aase Nordmo Løvberg PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
torsdag 03. oktober 2013 22:46

Aase-konsert-Annonse(nr12-7

 

Mens man venter og gleder seg til dette kan dere nyte en av hennes yndlingssanger ved å spille av videoen under

Fra LP'en "I Kirken" med Aase Nordmo Løvberg og Rolf Holger på Orgel. Ca 1965. En sangers bønn (Ånders herre)

 

Fra LP'en "I Kirken" med Aase Nordmo Løvberg og Rolf Holger på Orgel. Ca 1965.Leid milde ljos

 

 

 

Sist oppdatert fredag 04. oktober 2013 19:41
 
Krigsminnelandskap Troms 1940 - 1995 PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
tirsdag 17. september 2013 23:13

KrigsminneAnnonse ver3 600

 

KrigsminnePlakat web600

Sist oppdatert onsdag 18. september 2013 09:24
 
Temakveld om Nils-Aslak Valkeapää PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
tirsdag 17. september 2013 00:00

ValkepaaTemakveld

Sist oppdatert tirsdag 17. september 2013 23:15
 
Kulturminnedagen 2013 PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
tirsdag 10. september 2013 00:00

Annonse2

Sist oppdatert tirsdag 10. september 2013 20:25
 
Stemmerettsjubileet 2013 PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
mandag 09. september 2013 00:00

Det ble en flott festaften i Istindportalen 6. oktober. Det var tid for feiring av Stemmerettsjubileet 2013. Musikalsk åpnet Mellombygd mannskor det hele, etterfulgt av Marianne Thorseths band og et overraskende innslag fra noen gjester fra Færøyene. Vår første kvinnelige ordfører, Helene Rognli, åpnet det hele og ønsket velkommen. Lisa Bostwick fra Midt-Troms Museum fortalte så om utstillingen ute i hallen, "Målselv kvinner - frem fra glemselen". Vidkunn Haugli fortalte om Elise Welhaven, kvinnen som hadde noen barneår i Målselv og som ble mer sentral enn de fleste aner i kampen for kvinnelig stemmerett. Han var også innom vår kanskje mest berømte Målselving, Aase Nordmo Løvberg. Et lite skår i gleden at så få hadde tatt turen innom for å delta på det flotte gratisarrangementet.

Stemmerettsjubileet

 
Stemmerettsjubileet - arrangement i Istindportalen PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
tirsdag 03. september 2013 12:47

Målselv kommune og Midt-Troms Museum har slått seg sammen og arrangerer utstilling og feiring av 100 år med stemmerett for kvinner i Istindportalen fredag 6. september klokka 19:00. Møt opp da vel. Mye godt historisk stoff her og mye fin musikk blir det også.

StemmerettTemakveld

Sist oppdatert tirsdag 03. september 2013 13:00
 
Åse Nordmo Løvberg PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
tirsdag 13. august 2013 16:29

Målselv Historielag i lag med gode medhjelpere planlegger senere i høst en liten festaften for å hylle bygdas store sangerinne Aase Nordmo Løvberg. Dette vil foregå rundt hjemplassen hennes på Nordmo og omfatte både vandring, video av intervju med Aase, korsang og en middag. Mens man venter og gleder seg til dette kan dere nyte en av hennes yndlingssanger ved å spille av videoen under

 

Fra LP'en "I Kirken" med Aase Nordmo Løvberg og Rolf Holger på Orgel. Ca 1965. En sangers bønn (Ånders herre)

Sist oppdatert fredag 04. oktober 2013 19:34
 
«StartForrige123456789NesteSiste»

Side 3 av 9
Kopirett © 2015 Målselv Historielag. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.